Tarihi İznik Kıyı Bandı Kentsel Tasarım Projesi
İznik,Bursa Büyükşehir Belediyesi,2015
İznik Kıyı Bandı, Mevcut durumda farklı kullanımların yer aldığı, özellikle kentli kullanıcıların İznik Gölü boyunca açık hava aktivitelerini gerçekleştirebildikleri bir kıyı bandı niteliğindedir. Kıyı bandının kuzey kesiminde Karayolları Genel Müdürlüğüne ait tesislere ayrılmış alan yer almakta, Güneyinde ise günübirlik kullanıma yönelik alanlar ve Belediyenin Kayıkhane Tesisleri bulunmaktadır.
Tarihi Roma İskelesine ait kalıntılar kıyı bandında hala varlığını sürdürmektedir.Bu bölümde yer alan yeşil ve açık alanlar rekreatif kullanımlar açısından büyük bir potansiyele sahiptir. Roma iskelesinden güneye doğru devam edildiğinde, kent için önemli erişim bağlantılarından biri olan Kılıçaslan Caddesi sonunda yer alan seyir terası görülmektedir.
İznik kenti doğal ve tarihi yapısı ile öne çıkan bir kenttir. Kentsel tasarım projesi kapsamında, kentin var olan bu potansiyellerinin kullanılması ve ön plana çıkartılması temel tasarım yaklaşımı olarak belirlenmiştir. Bu kapsamda kentten gelenler (tarihi ve kültürel) ile İznik Gölünden gelenlerin (doğal) birleştiği KAMUSAL ARAYÜZ, tasarımı şekillendiren yaklaşımdır.
Tasarımı şekillendiren formların İznik kentinde yer alan mevcut formların sentezinden yola çıkarak üretilmesi hedeflenmiştir. Genel tasarım yaklaşımı olarak benimsenen kent ve gölün bütünleştirilmesi kapsamında, kentin tarihselliği içerisinde varlığını koruyan ızgara plan sistemi ile gölün organik yapısı kıyı bandı boyunca bütünleştirilmiştir.
Öngörülen bu yeni form, kıyı bandı boyunca farklı aktivite odaklarına imkan verecek bir yapıya sahiptir. Izgara sisteminden gelen düzen kıyının kent ile bağlantı noktalarını yeni odak noktaları olarak tasarlanmasına yön verirken, organik form kıyı bandının sürekliliğinin sağlanmasını sağlamaktadır.