Kırkgöz Doğal Yaşam Vadisi
Döşemealtı Belediyesi, Antalya,2019
Kırkgöz Doğal Yaşam Vadisi,Antalya Döşemealtı Belediyesi sınırları içerisinde doğal ve tarihi alanların iç içe bulunduğu bir değerdir. Antalya kent merkezinden yaklaşık 30km uzaklıkta yer alan alan, hem Döşemealtı haklına hem de kent genelinde yaşayanlara hitap edebilecek potansiyele sahiptir.
Yakın çevresinde yer alan önemki odak alanların arasında Kırkgözhan, Tarihi Döşeme Yol(Kovanlık),Karain Mağarası,Tarihi Evdirhan Kervansarayı,Düzlerçamı Mesire Alanı, Termessos Milli Parkı ve Güver Kanyonu yer almaktadır. Özellikle Güllük Dağı ve Termessos Milli Parkı, içinde bulunan antik kent ile ön plana çıkmaktadır.
Proje alanı, Döşemealtı Belediyesi sınırları içerisinde bulunması öngörülen yeşil sürekliliğin de önemli bir parçasıdır. Aynı zamanda bu önemli doğal ve tarihi odaklar ile birlikte Kırkgöz Doğal Yaşam Vadisi kent genelinde çok önemli bir çekim merkezi niteliğindedir.
Kırkgöz Doğal Yaşam Vadisi’nin odak noktası olan bölge, proje genelinde bir giriş, toplanma ve servis noktası olarak ele alınmaktadır. Alan incelendiğinde yol ve bununla beraber gelen duvarın bir sınır oluşturduğu görülmektedir.Duvarlar ile bütünleşen kuzeydeki yapılar alan içindeki önemli kullanım odakları olarak ortaya çıkmaktadır. Bu anlamda göl ile kurulan ilişki alan içinde aynı şekilde devam etmemektedir. Yer yer hem zemin bir geçiş alanı yer alırken bazı noktalarda duvar ve şevler yer almaktadır.
Alanda yapılan analitik çalışmalarda iç kesimlerde ağaçlar, kıyıda çalı grupları ile yer örtücüler, sulak alanlarda ve gölde ise sazlıklar tespit edilmiştir. Alanda bulunan ağaçlar çoğunlukla çok yıllık ve korunması gerekli ağaçlardır.
Kavramsal Yaklaşım
Tasarım yaklaşımı çevresinde, Yalnızca Döşemealtı için değil tüm Antalya kenti için de önemli bir değer olan Kırkgöz Doğal Yaşam Vadisi için koruma ve kullanma arasında birbiri ile ilişki kurabilecek bir yaklaşım benimsenmektedir. Bu yaklaşım ile hem fiziksel müdahalelere hem de devam eden süreçte kullanım alışkanlıklarına yön verebilecek bir rehber oluşturması ön görülmektedir. Dolayısı ile bu bölümde alanın potansiyelleri ile sorunları bir arada değerlendirilerek koruma ve kullanma dengesi yaklaşımı üst başlığında nasıl tasarım yaklaşımları ortaya konabileceği tartışılmıştır.